Porseleinen facings: de ideale oplossing voor een stralende glimlach

Porseleinen facings: de ideale oplossing voor een stralende glimlach

Heb je last van verkleurde, beschadigde, scheve of onregelmatige tanden? Wil je graag een mooier en natuurlijker gebit? Dan zijn porseleinen facings misschien wel iets voor jou. Porseleinen facings zijn dunne laagjes porselein die op de voorkant van je tanden worden geplakt. Ze kunnen de vorm, de kleur, de stand en de grootte van je tanden veranderen, zonder dat je veel van je eigen tandweefsel hoeft op te offeren. Porseleinen facings zijn een duurzame, esthetische en comfortabele manier om je glimlach te verbeteren.

In deze webpagina lees je alles wat je moet weten over porseleinen facings: wat ze zijn, hoe ze worden gemaakt en geplaatst, wat de voordelen en nadelen zijn, hoeveel ze kosten, hoe je ze moet verzorgen en nog veel meer. Lees snel verder en ontdek of porseleinen facings iets voor jou zijn.

Wat zijn porseleinen facings?

Porseleinen facings, ook wel porseleinen veneers of schildjes genoemd, zijn een vorm van cosmetische tandheelkunde die je tanden een nieuwe look kunnen geven. Porseleinen facings zijn flinterdunne schelpjes van porselein die op maat worden gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. Ze worden vervolgens met een speciale lijm op de voorkant van je tanden bevestigd. Zo kunnen ze allerlei onvolmaaktheden aan je tanden verbergen of corrigeren, zoals:

   • Verkleuringen door koffie, thee, roken, medicijnen of ouderdom

   • Beschadigingen door gaatjes, breuken, slijtage of trauma

   • Scheefstand, draaiing of overlapping van je tanden

   • Spleetjes, diastemen of openingen tussen je tanden

   • Te kleine, te grote, te korte of te lange tanden

   • Afwijkende vorm of contour van je tanden

  Porseleinen facings kunnen dus een oplossing bieden voor veel esthetische problemen aan je gebit. Ze kunnen je tanden witter, rechter, egaler en mooier maken. Ze kunnen ook je beet en je spraak verbeteren. Porseleinen facings zijn bovendien zeer natuurlijk en levensecht. Ze hebben dezelfde glans, transparantie en lichtreflectie als je eigen tanden. Ze zijn ook bestand tegen verkleuring en slijtage. Met porseleinen facings kun je dus jarenlang genieten van een stralende en gezonde glimlach.

  Hoe worden porseleinen facings gemaakt en geplaatst?

  Het maken en plaatsen van porseleinen facings is een precies en persoonlijk proces dat meestal twee tot drie afspraken bij de tandarts vereist. Hieronder lees je hoe dit proces in zijn werk gaat.

  Eerste afspraak: intake en voorbereiding

  De eerste afspraak is bedoeld om je wensen en verwachtingen te bespreken met je tandarts. Je tandarts zal je gebit onderzoeken en beoordelen of je een geschikte kandidaat bent voor porseleinen facings. Hij of zij zal ook de voor- en nadelen, de kosten en de alternatieven van de behandeling met je doornemen. Je kunt al je vragen stellen en je voorkeuren aangeven over de kleur, de vorm en de stand van je toekomstige facings.

  Je tandarts zal ook een afdruk of een scan van je gebit maken. Dit is nodig om een model van je tanden te maken, waarop de porseleinen facings worden ontworpen en vervaardigd. Je tandarts zal ook foto’s van je gebit en je gezicht maken. Dit helpt om de juiste esthetiek en harmonie van je facings te bepalen.

  Je tandarts zal ook je tanden voorbereiden op de plaatsing van de facings. Dit houdt in dat hij of zij een dun laagje van je tandglazuur zal wegslijpen, ongeveer 0,5 tot 1 millimeter. Dit is nodig om ruimte te maken voor de facings en om een betere hechting te garanderen. Je tandarts zal je tanden verdoven voordat hij of zij gaat slijpen, zodat je geen pijn voelt. Het slijpen van je tanden is een onomkeerbaar proces, dus je moet goed nadenken voordat je voor porseleinen facings kiest.

  Na het slijpen van je tanden zal je tandarts een tweede afdruk of scan van je gebit maken. Dit is nodig om de definitieve vorm en pasvorm van je facings te bepalen. Je tandarts zal ook de kleur van je facings kiezen, in overleg met jou. Hij of zij zal een kleurenstaal gebruiken om de juiste tint en helderheid te vinden die bij je huidskleur, je oogkleur en je natuurlijke tanden past.

  Je tandarts zal je vervolgens tijdelijke facings geven om je tanden te beschermen en je alvast te laten wennen aan je nieuwe glimlach. De tijdelijke facings zijn gemaakt van kunststof en worden met een verwijderbare lijm op je tanden geplakt. Ze hebben ongeveer dezelfde vorm en kleur als je definitieve facings, maar ze zijn minder sterk en minder mooi. Je moet voorzichtig zijn met je tijdelijke facings en ze goed verzorgen. Je moet bijvoorbeeld vermijden om harde, kleverige of gekleurde voedingsmiddelen te eten, om te nagelbijten of om op je pen te kauwen. Je moet ook regelmatig je tanden poetsen en flossen.

  Tweede afspraak: plaatsing en afwerking

  De tweede afspraak is bedoeld om je definitieve porseleinen facings te plaatsen en af te werken. Dit gebeurt meestal twee tot drie weken na de eerste afspraak, als je porseleinen facings klaar zijn. Je porseleinen facings worden in een tandtechnisch laboratorium gemaakt, op basis van de afdrukken, de scans, de foto’s en de instructies van je tandarts. Ze worden met de hand of met een computer gesneden, gevormd, gekleurd en gebakken uit hoogwaardig porselein. Ze worden ook getest op hun kwaliteit, hun sterkte en hun esthetiek.

  Je tandarts zal eerst je tijdelijke facings verwijderen en je tanden schoonmaken. Hij of zij zal dan je definitieve facings passen op je tanden en controleren of ze goed zitten, goed passen en goed uitzien. Hij of zij zal ook je mening vragen en eventuele aanpassingen maken. Als je tevreden bent met het resultaat, zal je tandarts je tanden etsen met een zuur om het oppervlak ruwer te maken. Dit verbetert de hechting van de facings. Hij of zij zal dan een tandheelkundige cement aanbrengen op je tanden en op de facings. Daarna worden de facings één voor één op je tanden gedrukt en vastgezet met een speciaal licht. Dit licht activeert de cement en zorgt ervoor dat de facings stevig vastzitten.

  Je tandarts zal dan de overtollige cement verwijderen en je tanden polijsten. Hij of zij zal ook je beet controleren en je tanden bijvijlen indien nodig. Hij of zij zal je ook instructies geven over hoe je je nieuwe facings moet verzorgen en onderhouden. Je tandarts zal je ook een spiegel geven om je nieuwe glimlach te bewonderen. Je kunt dan genieten van je prachtige porseleinen facings en je zelfvertrouwen een boost geven.

  Derde afspraak: controle en evaluatie

  De derde afspraak is bedoeld om je porseleinen facings te controleren en te evalueren. Dit gebeurt meestal een paar weken na de tweede afspraak, als je gewend bent geraakt aan je nieuwe facings. Je tandarts zal je gebit onderzoeken en kijken of je facings goed functioneren, goed hechten en er esthetisch goed uitzien.